Fiecare dintre noi isi cauta drumul prin viata...la fel si eu
Doresc sa cumpar un autoturism adus din alta tara de catre un intermediar, ce documente trebuie sa ii solicit acestuia?
O intrebare foarte des intalnita, din pacate in multe cazuri este pusa prea tarziu – dupa ce autovehiculul a fost deja cumparat. Pentru a finaliza procedurile de inmatriculare, fiti siguri ca primiti actele necesare pentru inmatricularea masinii, bineinteles inainte de cumparare.
Astfel, daca sunt mai multi intermediari in tranzactia respectiva, cereti toate actele de dobandire, etapizat, pentru fiecare intermediar in parte. De exemplu, daca un autovehicul a fost vandut in Germania catre cineva din Ungaria, apoi respectivul din Ungaria a revandut-o cuiva din Romania, care si acesta mai departe v-o revinde dumneavoastra, atunci trebuie sa aratati Serviciului de Inmatriculari trei acte care sa confirme dobandirea masinii, fie ca acestea sunt niste contracte de vanzare-cumparare ori niste facturi fiscale.
Asigurati-va apoi ca autovehiculul detine documentele (in original) din tara de provenienta. In mod normal sunt doua documente, ca si la noi: talonul cu care autovehiculul circula, si cartea de identitate ori de proprietate.
Este important sa stiti cum a intrat autovehiculul din tara de provenienta si pana in Romania (pe rotile proprii sau pe o platforma). In cazul in care autovehiculul a venit pe rotile sale, asta inseamna ca este venita fara radierea in tara respectiva, deci trebuie sa aiba placutele numarului de inmatriculare inscris in acte ori a fost radiata dar i s-au atribuit niste numere provizorii, situatie in care posesorul trebuie sa aiba numerele respective dar si o autorizatie de circulatie provizorie; de asemenea in actele autovehiculului trebuie sa fie inscrisa data radierii.
Daca autoturismul a fost radiat in tara de provenienta, dar fara atribuirea de numere provizorii, asta inseamna ca el a fost adus in tara noastra asezat pe o platforma, situatie in care va trebui sa vi se prezinte un document pentru transport (CMR). Cand intermediarul nu va pune la dispozitie nici foaia de transport, nici placutele numarului de inmatriculare, atunci cereti-i o declaratie olografa autentificata la notariat, unde sa explice aducerea masinii pana in Romania.
Important este si certificatul de atestare fiscala, act pe care intermediarul sau vanzatorul din Romania e obligat sa il puna la dispozitie. Va trebui sa insistati sa vi se demonstreze ca s-a inscris acel autovehicul la Administratia Locala dar si ca a fost platit pentru el impozitul la zi precum si pentru celelalte bunuri care sunt declarate la stat.
Daca nu aveti, in original, certificatul fiscal, dumneavoastra nu puteti inscrie masina aceea la Directia de Taxe si Impozite Locale, asadar nu puteti inmatricula autovehiculul in circulatie.