Fiecare dintre noi isi cauta drumul prin viata...la fel si eu
Un diriginte santier (sau, cum mai este el numit, inspectorul de santier) este un reprezentant al investitorului in toate relatiile sale cu factorii implicati in proiect (proiectantii, antreprenorii, furnizorii, prestatorii de diverse servicii) pentru efectuarea unei constructii.
El este raspunzator in fata celor pe care acesta ii reprezinta, in vederea asigurarii verificarii unei realizari conforme a executiei de lucrari de constructii. Legea nr 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (prin Norme Metodologice, cap.VI,sect.1,art.800,pct.2) prevede obligatia de a urmari executia lucrarilor prin intermediul unui diriginte santier obligatoriu autorizat.
Dirigintele santier este persoana fizica direct insarcinata de investitor ca sa efectueze verificarea calitatii atat a materialelor cat si a produselor care sunt puse in lucrarea respectiva, precum si cu sarcina de verificare a unei executii corespunzatoare a acelor lucrari de constructii.
El raspunde in fata investitorului, respectiv a beneficiarului, in conformitate cu legea, pentru verificarea efectuarii corespunzatoare a executiei respectivelor lucrari de constructii, pe baza de contract de consultanta care este incheiat intre parti. El raspunde, de asemenea, in fata organelor abilitate de stat pentru executia in conformitate cu proiectul dar si cu normele tehnice aflate in vigoare la momentul constructiei.
Care sunt responsabilitatile?
1. SCOPUL SI NECESITATEA
Dirigintele santier, fiind reprezentantul investitorului, constituie unul dintre factorii importanti ce contribuie activ la a se realiza lucrarile de constructii prin respectarea tuturor cerintelor de calitate dar si la respectarea termenelor si valorilor stabilite prin contractul de executie.
Cu toate ca functia de inspector de santier este una care are o veche traditie in tara noastra, ca sa se mentina unui minim nivel profesional pentru acestia, MLPAT a purces la autorizarea acestora prin intermediul ISCLPUAT.
Este in interesul investitorilor ca sa se foloseasca acesti diriginti santier cu atestare si cu o pregatire profesionala inalta ca o garantie in favoarea protejarii intereselor lor cu privire la investitia respectiva.
2. Pozitia si relatiile sale functionale
Prin definitie, un diriginte santier este cel care il reprezinta pe respectivul investitor in toate relatiile sale cu persoanele implicate in realizarea acelei constructii – proiectantii, antreprenorii, furnizorii, prestatorii de servicii). Aceasta persoana poate ca sa activeze atat intr-o societate specializata de consultanta, cat si ca o persoana fizica independenta care este angajata contractual de catre un investitor.
In relatia sa cu investitorul, atributiile ce ii revin sunt precizate prin contractul sau (de consultanta) negociat intre parti, mentionarea acestora fiind facuta prin clauzele incluse in contract. El este direct raspunzator in fata organelor de stat, pentru ca executia sa fie in conformitate cu proiectul, dar si cu toate reglementarile tehnice aflate in vigoare la data constructiei.
Pozitia dirigintelui santier fata de producatori, de antreprenori si de furnizori este una independentă, actionand impartial si obiectiv.
3. Principii generale etice si de comportament profesional
In activitatea sa, dirigintele santier este condus de niste principii generale, cum ar fi:
Responsabilitati
Dirigintele santier este raspunzator fata de aceia pe care el ii reprezinta, asigurand verificarea realizarii conforme a executiei tuturor lucrarilor de constructii. Inspectorii de santier isi desfasoara activitatile in timpul: